dimecres, 23 d’abril del 2008

CROQUETES

Petita porció d'una pasta feta amb carn (de gallina, porc, peix, etc), capolada, o de sèmola, arròs, etc, amassada amb llet i farina, que hom fregeix després d'arrebossada amb ou i farina o pa ratllat.
DICCIONARI ENCICLOPÈDIA CATALANA
http://www.enciclopedia.cat/

Croquetes de pernil.
pernil salt 1/4 de kg
llet 1 l
mantega 120g
farina 189 o 200 g
ceba 172 g
sal
nou moscada
farina
ou batut
pa ratllat
xerès sec (opcional) 1 copa

Sofregiu la ceba tallada finíssimament en una cassola amb la mantega.
Un cop quasi rossa afegiu-hi el pernil també tallat molt fi; sofregiu-ho 1/2 minut i tireu-hi la farina. Amb l'ajuda d'un batedor remeneu bé la farina amb la resta d'ingredients, és a dir, la ceba el pernil i la mantega; aquesta operació cal realitzar-la a foc moderat, fent que la farina quedi cuita, al cap, aproximadament , d'uns 2 minuts.
Tireu-hi la llet poquet a i sense deixar de remanar, fins que quedi una massa compacta.
Poseu-ho a punt de sal i nou moscada i deixeu-la refredar.
Tot seguit feu unes boletes ( o uns cilindres) de la grandària que vulgueu.
Passseu-les per farina, espolsant-la bé, i tot seguit per ou batut i, al final, per pa ratllat.
Fregiu-les en oli roent i abundant.

Nota: Les croquetes també espoden fer amb gallina, pollastre, etc. I, fins i tot, amb sobralles dels rostits d'aquestes aus, també tot tallat finíssimament com el pernil.

JOSEP LLADONOSA I GIRÓ - El gran llibre de la Cuina Catalana
Editorial Empúries 1991

http://www.editorialempuries.cat/www/empuries/ca

GLOSSARI

Dades personals

adderit